A kóros elhízás sebészeti megoldásai

A kóros elhízás sebészeti megoldásai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérései szerint jelenleg kétmilliárd túlsúlyos, kifejezetten elhízott ember él a Földön. Európában a felnőtt lakosságának több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt 20 évben a legtöbb országban kétszeresére növekedett az elhízottak aránya. Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb a túlsúlyosak aránya.

A túlsúlyos embereknél az életminőséget érintő mindennapos problémák mellett lényegesen gyakrabban fordulnak elő a szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke), a 2-es típusú cukorbetegség, számos daganatos betegség és ízületi kórkép, de okozhat a túlsúly áttételesen alvási apnoét és légzésproblémákat, epekövességet és depressziót is.

A „laikus” közvélemény az elhízást egyszerűen a túltáplálás következményének tartja, sőt, hajlamos a fokozott táplálékfelvételt akaratgyengeségnek tulajdonítani. Ez alapjaiban valóban igaz: ha valaki többet táplálkozik, mint amit szervezete felhasznál, a feleslegesen bevitt energiát a szervezet „zsír” formájában tárolja. Már napi 100 kalória feleslegesen bevitt tápanyag évi 5 kilogramm súlynövekedést jelenthet. A túlsúly azonban nem egyszerűen a túlzott táplálkozás hatásának következménye. Számos faktorról bizonyították már be, hogy komoly hatással van az elhízásra.


Az elhízás lényege a kóros zsírfelhalmozódás a szervezetben. A túlsúly oka az esetek többségében az, hogy az érintettek több energiamennyiséget tartalmazó táplálékot fogyasztanak, mint amennyire a szervezetüknek szüksége van. A felesleges tápanyagot a szervezet zsír formájában raktározza el. A nagy kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása növeli a testtömeget. A magas zsírtartalmú ételek általában nagyobb kalóriatartalmúak is. A szénhidrátban gazdag élelmiszerek, mint a szénsavas üdítőitalok, cukorkák, sütemények a leggyakoribb hordozói a felesleges energiának.
A felesleges zsírszövetek megoszlása alapvetően két típusra bontható: 

  • Az alma típusú elhízás esetén a zsír a hason, mellen, nyakon és az arcon helyezkedik el. A kóros zsírlerakódás központja a köldöktáj.
  • A körte típusú elhízás központja a köldök és a szeméremcsont közötti alhas. A zsírlerakódás az alhason, a fenéken és a combokon a legjelentősebb.


Súlycsökkentés műtéti úton

A súlycsökkentés sebészeti úton történő kezelése biztosítja hosszú távon a legjobb eredményeket. Csökkenti a kísérőbetegségek előfordulását, javítja az életminőséget és segít egészségesebben élni. Az elhízás műtéti kezelése egy gyorsan terjedő sebészeti ág. A két leggyakrabban alkalmazott beavatkozás a gastric sleeve, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomor áthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük.

A csőgyomor műtét

A csőgyomor a gyomor külső részének leválasztásával jön létre oly módon, hogy a nagygörbületi oldalon a gyomor mintegy kétharmadát eltávolítjuk, így 150-180 ml űrtartalmú csőgyomrot alakítunk ki. A hátrahagyott gyomor változatlan marad és továbbra is kapcsolódik a nyelőcsőhöz és a vékonybélhez.

Csőgyomor műtét
Forrás: bariatriaimutetek.hu

A csőgyomor műtét után egyszerűen nincs hely többlettápláléknak. Az eljárás további előnye, hogy a leválasztott gyomor az éhségérzet jelentős csökkenését hozza magával, ugyanis csökkenti az ezért felelős bélhormon (ghrelin) termelését. A műtétet követő 24 hónapban mintegy 60-80%-os testsúlyfelesleg csökkenés tapasztalható. A műtét nagy biztonsággal végezhető laparoszkópos úton öt apró vágással a bőrön. A csőgyomor műtétről itt tájékozódhat bővebben.

A gyomor bypass műtét

A gyomor bypass műtét az egyik leggyakoribb sebészeti beavatkozás a kóros elhízás kezelésére. A műtét egyszerre csökkenti a gyomor térfogatát, valamint a tápanyag felszívódását is.

Gyomor bypass műtét
Forrás: bariatriaimutetek.hu

Normál emésztésben az étel bekerül a gyomorba és becsatlakozik a vékonybélbe, ahol a tápanyagok és kalóriák nagy része felszívódik. Ezután a vastagbélbe jut, és a fennmaradó salakanyag végül kiválasztódik. A bypass műtéttel egy kis tasakot hozunk létre a gyomor tetején. A kisebb gyomor közvetlenül a vékonybél középső részéhez kapcsolódik, megkerülve annak felső részét. A gyomor bypass műtéteknek köszönhetően a betegek testsúlyfeleslegének várhatóan 80-90%-a eltűnik 18-24 hónappal a műtét után. A gyomor bypass műtétről itt tájékozódhat bővebben.


A műtét után

A sikeres műtét hatékony eszköz az éhség szabályozására. A testmozgás és az egészséges táplálkozás mellett a túlsúlycsökkentő sebészet segíthet, hogy a páciens jobban érezze magát és egészséges életet éljen. Természetesen az ideális súly eléréséhez és megtartásához nem elég önmagában a műtét, a páciensnek is tennie kell érte.

A gyomorban végrehajtott változások igénylik az étkezési szokások megváltoztatását, amelyeket a sikeres fogyás során követni kell. Fontos megjegyezni, hogy a fogyáshoz kapcsolódó irányelvek a sebésztől és az eljárás típusától függően eltérők lehetnek. A legfontosabb, hogy a páciens minden esetben betartsa a műtét utáni irányelveket.

Látogasson el a bariatriaimutetek.hu oldalra, hogy még többet megtudjon a testsúlycsökkentő műtétekről. A szolgáltatás árait itt tekintheti meg.


Forrás: bariatraimutetek.hu; medicalxpress.com
Borítókép: shutterstock.com

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom