Akár már nyáron is kitörhet az újabb járvány

Akár már nyáron is kitörhet az újabb járvány

A külföldről behozott koronavírussal bármikor, akár már nyáron is újabb járványt lehet okozni Magyarországon - mondta Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora korábban a Kossuth Rádióban.


A járvány második hullámának legvalószínűbb időpontja november, de addig is ki kell húzni az időt. Magyarország egyelőre "őrzi integritását", de nem lehetünk eléggé óvatosak, hiszen az ország nincs lezárva, és a "ha körbenézünk, riasztó látvány tárul elénk" - fogalmazott Dr. Merkely Béla.

A látvány valóban riasztó, ugyanis míg a járvány elején Dél- és Nyugat-Európa felől jött a vírusfertőzés Magyarországra, addig jelen helyzetben körbevette az országot a fertőzés. Szerbiában régóta emelkedik a betegek száma, Romániában annyi az új beteg naponta, mint a járvány "csúcsán", Ukrajnában emelkedik a járványgörbe, és Ausztriából is magasabb esetszámokat jelentenek.

"Magyarország sikeres védekezésének lényeges eleme volt az időben bevezetett számos korlátozás, az iskolák, éttermek bezárása, a vásárlási idősávok kijelölése. Ezek következtében azonban az ország lelassult, a gazdaság visszaesett, a munkahelyek veszélybe kerültek, tehát "nem lehet ezt a technikát többször bevetni, mert az mindannyiunknak sokba fog kerülni"

- ismertette Dr. Merkely Béla.

Most, hogy Magyarországon jó a helyzet, a vírus behurcolását kell megakadályozni. A májusban végzett országos, reprezentatív kutatás eredményei szerint "igen tekintélyes a tünetmenetes vagy kevés tünettel járó esetek száma, tehát szűrni kell, mégpedig a magas rizikójúakat, így például az ukrán, a román, a szerb határ környékén lakókat", és a külföldről érkező magyarokat és külföldieket - tette hozzá a rektor.

Dr. Merkely Béla elmondta, hogy azért november a legvalószínűbb időpontja a második hullámnak, mert akkor újra iskolába járnak a gyerekek, dolgozni a szülők, lehűl a levegő, ami szintén kedvez a vírus terjedésének, és sokat vannak az emberek zárt térben.

A szakemberek szerint a második hullám enyhébb lefolyású lesz, hiszen már ismerik a vírust, annak gyenge pontjait, a terjedés lassításának és a betegek kezelésének hatékony módszereit.

Emellett a nagy vakcinagyártók is készülnek erre az időpontra, az egyik legnagyobb gyártó 100 milliós nagyságrendben kezdte meg a még tesztelés alatt lévő vakcina gyártását - tette hozzá Dr. Merkely Béla.


Borítókép: origo.hu
Forrás: novekedes.hu

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom