Alvás közben is gyógyulhat

Alvás közben is gyógyulhat

Hangosan horkol? Éjszakai alvás után fáradtan ébred és napközben is álmosság gyötri? Tapasztalta már valamelyiket? Ha igen, akkor jó ha tudja: ezek akár az alvási apnoe tünetei is lehetnek. Az alvás közbeni légzészavarok a felnőtt lakosság megközelítőleg 25 százalékát érintik.


Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az alvási apnoe-nak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoe-ról beszélhetünk.

Az alvás közbeni légzészavarok súlyosabb változatai jelentősen fokozhatják a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, emellett aluszékonyságot, kimerültséget okozhatnak és így fokozzák a közlekedési balesetek kockázatát, gondoljunk csak a 2017. januárjában történt veronai autóbusz-balesetre, mely baleset során a sofőr ilyen, ám sajnos eltitkolt betegségben szenvedett.

A betegség utóbbi következménye miatt 2015 óta minden gépjárművezetői jogosítvány megszerzése, illetve érvényesség-hosszabbítása esetén az orvosi vizsgálat kötelező részét képezi az alvás alatti légzészavarok kérdőíves, illetve szükség esetén eszközös szűrése. A légzészavarok időben történő felismerése és a megfelelő kezelés beállítása esetén a betegségből eredő egészségügyi és baleseti kockázatokat normalizálni lehet, a páciens folyamatos terápia mellett gépjárművet vezethet.


Az alvási apnoe tünetei

A diagnózis pontos felállítása egyes esetekben nehéz lehet, mivel az obstruktív és a centrális alvási apnoe tünetei átfedést mutatnak. Az obstruktív és a centrális alvási apnoe leggyakoribb tünetei a következők:

  • fokozott napközbeni fáradtságérzet, álmosság
  • hangos horkolás
  • alvás során időszakosan kialakuló légzésmegállás
  • hirtelen légszomjra való felébredés
  • száraz szájjal, illetve torokfájással való ébredés
  • reggeli fejfájás
  • rossz alvás.

Az obstruktív alvási apnoe-ra inkább jellemző a zavaró horkolás, míg a légszomjjal való ébredés a gyakoribb centrális típusú alvási apnoe esetén gyakori.



A vizsgálat menete

A pácienst a vizsgálatra kialakított magánszobába kísérik, ahol az asszisztens felhelyezi a vizsgálóeszköz tartozékait. Az összetett alvásdiagnosztikai készülék (poliszomnográf) sokféle, a komplex kivizsgálást segítő egységből áll össze:

  • két, nyúlásérzékelőkkel ellátott öv, melyeket a mellkasra, illetve a hasra rögzítenek a légzőmozgások érzékeléséhez
  • apró horkolás-szenzor, ami a szegycsontra kerül fel
  • a vérben található oxigén mennyiségét mérő eszköz, ún. pulzoximéter, mely az egyik ujj utolsó ujjpercén helyezkedik el
  • az orra/szája elé egy légáramlásmérőt helyeznek, ez érzékeli az esetleges légzéskimaradásokat
  • két EKG elektróda mellkas bőrére kerül fel
  • a mellkasi övön lévő apró pozícióelektróda érzékeli a páciens ágyban elfoglalt helyzetét (hason, háton, ill. oldalt fekvés)
  • EEG elektródák a fej bőrén, melyek az agyhullámokat detektálják az alvás alatt, ezzel segítenek meghatározni az alvás mélységét az éjszaka minden időpontjában
  • EMG elektródák kerülnek a lábszár bőrére, melyek az aktuális izomtónust mérik
  • EOG elektródák érzékelik a szemmozgásokat, melyek szintén az alvásmélység meghatározásában segítenek
  • a készülék a felhelyezett elektródák segítségével - közvetett módon - folyamatos vérnyomásmérést végez.


Az eredmények kiértékelése

A szűrővizsgálat elvégzését követően alvásmedicina szakértője, szomnológus szakvizsgával rendelkező szakorvos fogja együttesen értékelni az alvás-szűrővizsgálat eredményét, valamint a páciens által kitöltött kérdőíveket.

Ennek összefoglalásaként részletes szakorvosi lelet készül, melynek részleteiről orvosaink személyesen, szóban is részletes tájékoztatást adnak.

Az alapos kivizsgálás életet menthet, de ezen esetben ne is csak magára, hanem esetleg az Ön által vezetett autóban önnel együtt utazó családtagjaira is gondoljon!

További érdeklődését a www.semmelweiskft.hu weboldalon, vagy akár a +36 1 550 7007 telefonszámon is várjuk!

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom