Három tényező, ami gyakrabban okoz szívrohamot a nőknél

Három tényező, ami gyakrabban okoz szívrohamot a nőknél

Sokáig úgy tartotta a köznyelv, hogy a nőket kevésbé fenyegeti a szívroham, ám van három tényező amivel szemben a férfiak a védettebbnek bizonyultak - írja a femina.hu.

Az Oxfordi Egyetem új kutatása alapján a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a nők esetében fokozottan növeli a szívroham kockázatát. A kutatók a brit biobank inofrmációit használták fel, és 472 ezer,  40-69 kor közötti emberek adatait elemzték.

Ezek a kockázati tényezők

 A kutatás során azt találták, hogy a dohányzás, a diabétesz, a magas vérnyomás és a túlsúly - vagyis a 25-nél magasabb testtömegindex - mind a nőknél, mind a férfiaknál fokozta a szívroham kockázatát. A dohányos férfiak számára a kockázat megduplázódott a soha nem dohányzó férfiakéhoz képest, a nőké azonban több mint megháromszorozódott. A magas vérnyomásos, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők kockázata is magasabb volt a férfiakéhoz képest, a túlsúlyosaké azonban nem.

Fotó: origo.hu (shutterstock)

"Általában több férfi kap szívrohamot, mint nő, azonban több komoly kockázati tényező jobban fokozza a nők relatív rizikóját, mint a férfiakét, tehát hátrányban vannak azok a nők, akiket ezek a tényezők jellemeznek"

- ismertette Elizabeth Millett, a kutatás vezetője.

A magas vérnyomás több mint 8%-kal jelentett nagyobb relatív szívrohamkockázatot a nők, mint a férfiak számára, az 1-es típusú diabétesz relatív kockázata majdnem háromszorosa volt a férfiakénak, a 2-es típusú diabéteszé pedig 47%-kal volt magasabb.

A szívroham tünetei

Szívroham akkor következik be, ha csökken vagy megáll a vérellátás a szív egy részében, és a szívizom szövete károsodik. A szívinfarktus tipikus jelei jól ismertek, azonban néha nem könnyű felismerni, mivel a tünetek mértéke nagy egyéni különbségeket mutat. Sőt, némely esetben előfordul, hogy a szívrohamnak egyáltalán nincsenek észlelhető jelei. Ettől függetlenül minél több tünetet észlel az alábbiak közül, annál nagyobb a valószínűsége a szívrohamnak: 

  • nyomásérzés a mellkas közepén
  • szorító mellkasi fájdalom, ami több mint néhány percen keresztül fennáll
  • kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár az állkapocs irányába
  • egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak
  • folyamatos fájdalom a has felső részén
  • légszomj
  • izzadás
  • hányinger, hányás
  • ájulás

A szívinfarktus bármikor kialakulhat, munkában, sportolás közben, pihenéskor, illetve mozgás esetén is. Bár hirtelen is jelentkezhet, sok infarktust elszenvedő embernél órákkal, napokkal vagy már hetekkel korábban figyelmeztető jelek alakulnak ki. A szívinfarktus legelső figyelmeztető jele a vissza-visszatérő mellkasi fájdalom, ami mozgásra erősödik és pihenésre szűnik. Az anginát a szív elégtelen vérellátása (iszkémia) okozza.


Forrás: femina.hu; webbeteg.hu

Borítókép: origo.hu (shutterstock)

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom