Tippek a lassú anyagcsere elleni küzdelemhez

Tippek a lassú anyagcsere elleni küzdelemhez

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.


Hogy kinek milyen az anyagcseréje, ez részben adottság kérdése is, ám vannak panaszok, melyeket könnyen kezelhetünk mi magunk, ha betartunk néhány szabályt.

Káros szokások hatásai

A dohányzás nem csak a tüdőt károsítja, hanem az emésztőrendszerre is komoly negatív hatást gyakorol. Gyengíti a nyelőcső végén található záróizmot, mely savas refluxhoz, gyomorégéshez vezet. Emellett a dohányosoknál jóval nagyobb a peptikus fekély, és a Crohn-betegség kialakulásának kockázata. Ám nemcsak a dohányzás, hanem az alkoholfogyasztás is komoly károkat okozhat az emésztőrendszerben. Az alkohol zavarja a savtermelést, a tápanyagok felszívódását és a gyomor izmait is. A túl sok alkohol gyomorégést, hasmenést, májproblémákat és nyelőcsőrákot okozhat.

Puffadás és gyomorégés

Az emésztési zavarok, puffadás, gyomorégés és egyéb emésztéssel kapcsolatos kellemetlen tünetek jelentősen javíthatóak pár életmódot érintő változtatással. Ezek közül az egyik a fogyás, mivel pár kilógramm súlyvesztéssel - különösen a hasi tájékon elhízottak esetében - elérhető a gyomorégés és a gázképződés enyhítése. Emellett hasznos lehet, ha áttér a gyakoribb, ám kisebb mennyiségű étkezésre, de nagyon fontos, hogy lassan egyen, és kevesebb levegőt, kisebb falatokat nyeljen étkezés során. Egy különleges praktika lehet a gyomorégés ellen a rágózás is. A rágógumi segít enyhíteni a savas reflux tüneteit, mivel nyáltermeléssel jár, ami közömbösíti a gyomorsavat.

Fontos a kellő folyadékbevitel

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet számára, mivel segít megszabadulni a káros anyagoktól, és segít a székrekedés megelőzésében is. Foyladékot nem csak víz és gyümölcslevek segítségével vihetünk be a szervezetbe, hanem a különböző lédús élelmiszerekkel is (zöldség, gyümölcs, leves...). Bizonyított, hogy a kávé is képes stimulálni az anyagcsere sebességét, ám önmagában, mint folyadék, nincs a szervezet segítségére, mivel elvonja a vizet a szervezettől, a dehidratáltság pedig lassítja az anyagcserét. 

Egészséges étkezés

Az életmódváltás egyik alappillére az étrend átalakítása. Elsődlegesen, ami a leginkább segíti a szervezet anyagcseréjét, az a rostban gazdag élelmiszerek. Fontos az étrend feltöltése olyan zöldségekkel, gyümölcsökkel, mint a cseresznye, szőlő, paprika, bab vagy dió, valamint teljes kiőrlésű gabonákkal. A szervezetnek  napi 20-35 gramm rostra van szüksége, mely nemcsak az emésztést segíti, hanem segít megelőzni a súlygyarapodást, szívbetegségek és aranyér kialakulását, és a vércukorszint ingadozását. E táplálékokon felül a tojás is kiváló anyagcseregyorsító magas fehérjetartalma miatt. Emellett D-vitaminban is gazdag, melynek egyre több pozitív hatása ismert.



Forrás: femina.hu 

             webbeteg.hu





Semmelweis Premium Mozgásszervi Daganatsebészet

Ha Önnél vagy családtagjánál jó-, vagy rosszindulatú csont- vagy lágyrésztumort diagnosztizáltak, vagy még kivizsgálás előtt áll, az idő kulcsfontosságú!

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom