Új struktúrát találtak az emberi dns-ben

Új struktúrát találtak az emberi dns-ben

Élő sejtekben sohasem látott dns-struktúrát fedeztek fel az emberi genomban, és ezzel sikerült igazolniuk a tudósoknak, hogy a mindenki által jól ismert kettős hélixen kívül másból is áll az összetett genetikai kódunk. Ezek a formák is nagy hatással vannak a biológiai működésünkre - írja a Science Alert.


A képek alapján egy furcsa, drótból készült vállfára hasonlít a frissen felfedezett struktúra, de a kutatók jobban szeretik interkalált motívumnak nevezni ezt a genetikai komponenst (angolul: intercalated motiv, vagy i-motiv). Ezt a formát már az 1990-es években látták kutatók, de mostanáig senki sem szemlélte meg élő sejtben. 

Kép:  sciencealert.com

Daniel Christ és kutatócsoportja az ausztráliai Garvan Orvosi Kutatóintézetben bebizonyította, hogy az i-motiv élő emberekben is megtalálható, és ennek óriási jelentősége van, hiszen azt jelenti, hogy a struktúrának fontos szerepe van a sejtbiológiában. Ebben mostanáig nem volt biztos a tudomány, mert csak laboratóriumban észlelték az i-motivot.

Ez egyfajta csomó, amelyben a citozin (a dns összetevői közül a c betűk) nukletodbázisok egymáshoz kapcsolódnak. Ez nagy különbség a kettős hélixben tapasztalt kötésekhez képest, ott ugyanis a citozinok a guaninokhoz kötődnek.


Kép: sciencealert.com

Persze az i-motiv léte csak azoknak meglepő, akik egyenlőségjelet tesznek a kettős hélix és a dns közé. Mahdi Zeraati, a tanulmány első szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak még A-dns, Z-dns, tripla és kereszt alakú (cruciform) struktúrák is, amelyek szintén megtalálhatók a sejtjeinkben.

Még sokat kell tanulmányozni az új i-motiv struktúrát, hogy megtudjuk, mi a szerepe és a funkciója. Egyelőre annyit sejtenek a kutatók, hogy a sejt életciklusának kései szakaszában keletkezik. Elsősorban a promóter dns-szakaszban jelennek meg, amelynek a lánc átírásában van fontos szerepe.


Forrás: index.hu
Borítókép: sciencealert.com




Semmelweis Premium Mozgásszervi Daganatsebészet

Ha Önnél vagy családtagjánál jó-, vagy rosszindulatú csont- vagy lágyrésztumort diagnosztizáltak, vagy még kivizsgálás előtt áll, az idő kulcsfontosságú!

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom